John Storgårds
John Storgårds (s.1963) on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ja ulkomailla orkesterinjohtoa, sävellystä ja viulunsoittoa. Viulunsoiton opettajina hänellä ovat olleet mm. Esther Raitio, Jouko Ignatius ja Chaim Taub. Sibelius-Akatemian kapellimestaridiplomin Storgårds suoritti keväällä 1997 erinomaisin arvosanoin.
Storgårds aloitti muusikon uransa viulistina. Hän toimi konserttimestarina monessa orkesterissa, joista mainittakoon Helsingin Kamarijouset, Avanti! kamariorkesteri, Wegelius kammarorkester ja Ruotsin radion sinfoniaorkesteri. Näistä tehtävistä hän luontevasti siirtyi nopeaan tahtiin kapellimestariksi.
Vuosina 1992-96 Storgårds johti Yliopppilaskunnan Soittajia, mikä oli hänen ensimmäinen vakituinen kapellimestarikiinnityksensä. Tätä seurasi edelleen jatkuva kiinnitys Lapin kamariorkesterin taiteelliseksi johtajaksi vuonna 1996. Helsingin kaupunginorkesterin kapellimestarina Storgårds on vieraillut vuodesta 1994 lähtien. Vuosina 2003-2008 hän oli HKO:n päävierailija, ja syksystä 2008 vuoden 2015 loppuun hän toimi orkesterin 12. ylikapellimestarina. Myös Avanti! kamariorkesteria hän johtaa edelleen usein. Vakituisia ulkomaisia kiinnityksiä Storgårdsilla on tammikuussa 2012 alkanut kiinnitys BBC Philharmonic Orchestran päävierailijaksi, ja syksystä 2015 lukien vastaava tehtävä myös Ottawassa National Arts Center Orchestrassa. Nykyisin Storgårds työskentelee säännöllisesti myös Münchenin kamariorkesterin kanssa orkesterin Taiteellisena partnerina, mikä pitää sisällään sekä kapellimestarin että solistin tehtäviä. Vakituisesti Storgårds on johtanut myös Oulun kaupunginorkesteria (1997-2000), Tapiola Sinfoniettaa (2001-2003) ja Tampere Filharmoniaa (2000-2002 ja 2006-2009).
Storgårdsin kapellimestarikauden 2015-16 mielenkiintoisia vierailuja olivat muun muassa loistavan vastaanoton saanut ja välittömään uusintakutsuun johtanut debyytti New Yorkin filharmonikkojen johtajana toukokuussa ja paluu Bambergin sinfonikkojen eteen tammikuussa sekä laaja kiertue Japanissa Tokion maineikkaan NHK-sinfoniaorkesterin kanssa elokuussa 2015. Kauden vierailuohjelmaan kuuluivat lisäksi mm. St. Louisin, Toronton, Vancouverin ja Göteborgin sinfoniaorkesterit ja Oslon filharmonikot. Suomessa ohjelmaan kuuluivat myös Tapiola Sinfonietta, Tampere Filharmonia ja Savonlinnan Oopperajuhlat, jossa Storgårds johti Mozartin Don Giovannin esitykset tuoden mukanaan Lapin kamariorkesterin debyyttivierailulle Kerimäen kirkkoon.
Kaudella 2016-2017 Storgårds on osittaisella sapattivapaalla johtaen syksyllä vain satunnaisesti. Keväällä 2017 johtaa omien orkestereidensa Ottawassa, Manchesterissa ja Rovaniemellä lisäksi muun muassa Cincinnatin sinfoniaorkesteria, Leipzigin Gewandhausorchesteria, Tukholman filharmonikkoja ja St.Louisin sinfoniaorkesteria.
Storgårds esiintyy ja levyttää myös viulistina ahkerasti. Tärkeimmistä levytyksistä mainittakoon Schumannin, Melartinin, Nordgrenin, Saariahon ja latvialaisen Peteris Vasksin (Cannes Classical Vuoden levy –pääpalkinto 2004) viulukonsertot. Myös kamarimusiikkia hän soittaa aikataulujen salliessa hyvin mielellään sekä Suomessa että ulkomailla muunmuassa Rolandseckin festivaalilla Saksassa.
Storgårdsin orkesterilevytyksistä mainittakoon Kalevin Ahon käyrätorvi- ja thereminkonserttojen levytys Lapin kamariorkesterin, Annu Salmisen ja Carolina Eyckin kanssa (Ondine 2014), joka elokuussa 2015 sai merkittävän ECHO KLASSIK –palkinnon. BBC filharmonikkojen kanssa tehty Sibeliuksen sinfonioiden kokonaislevytys (Chandos 2014) oli ehdolla Gramophone Award -palkinnon saajaksi orkesterilevytysten sarjassa 2015. Ja Nielsenin sinfonioiden kokonaislevytys (Chandos 2015) on niinikään listattu monissa arvioissa lajinsa huipuksi. Myös Helsingin kaupunginorkesterin ja viulisti Christian Tetzlaffin kanssa kanssa tehty Suk-Dvorak-levy (Ondine 2016) on kerännyt erinomaisia arvioita maailmalla, samaten Oslon filharmonikkojen kanssa levytetyt Per Nørgårdin 4 sinfoniaa (DaCapo 2016).
Storgårdsin monipuolisuudesta muusikkona ja kapellimestarina kertovat myös hänelle myönnetyt lukuisat julkiset tunnustukset, joista mainittakoon Säveltaiteen Valtionpalkinto 2002, Svenska Kulturfondenin Kulttuuripalkinto 2011 ja Pro Finlandia –mitali 2012.