top of page

Antti Tikkanen

Pohjois-Pohjanmaalta Oulaisista mutkien kautta Helsinkiin tiensä löytänyt Antti Tikkanen päätti aloittaa viulunsoiton opinnot 7-vuotiaana. Tämä päätös on tuonut hänelle monipuolisen elämän esiintyvänä taiteilijana, opettajana sekä perheenisänä.

Antti Tikkanen on kansainvälisesti kysytyn ja arvostetun jousikvartetti Meta4in jäsen. Kvartetti esiintyy eurooppalaisissa musiikkikeskuksissa ja festivaaleilla omilla resitaaleillaan, sekä orkesterinjohtajana ns. nelivetotyylillä, ilman kapellimestaria.

Menestyksekäs periodi Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellisena johtajana 2014-2017 toi mukanaan kutsuja muidenkin orkestereiden luo solistiksi, johtajaksi tai vierailevaksi konserttimestariksi; viime aikoina tutuiksi ovat tulleet mm. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Kuopion Kaupunginorkesteri, EUYO sekä Deutsche Kammerphilharmonie Bremen ja Mahler Chamber Orchestra. Antti Tikkanen on levyttänyt kamarimusiikkia ja soolorepertuaaria, solistina sekä johtajana (ECM, BIS, Ondine, Hänssler Classics, ALBA), tuoreimpana yhdessä Iiro Rantalan ja Deutsche Kammerphilharmonien kanssa  kaudella 2019-20 julkaistavalla Gershwin-levyllä (ACT).

Tärkeimpinä opettajina ja innostajina mainittakoon Jokilaaksojen Musiikkiopistossa Tomasz Orzech ja Sibelius-Akatemiassa Mi-Kyung Lee sekä Kreeta-Maria Kentala. Vuodet Eurooppalaisessa kamarimusiikkiakatemiassa ECMA:ssa Hatto Beyerlen ja Johannes Meisslin opissa pitivät huolen kamarimusiikkikoulutuksesta. Nykyisin Tikkanen opettaa itse mm. Sibelius-Akatemiassa.

Tikkanen on yhdessä puolisonsa, viulisti Minna Pensolan kanssa Helsingissä toimivan Punavuoren Kamarimusiikin taiteellinen johtaja.

Antti Tikkasella on käytössään Suomen Kulttuurirahaston omistama Stradivarius-viulu ”ex-Berglund” vuodelta 1699.

bottom of page